Header Ads

Mars'ta Solucanlarla Tarım Mümkün


Son zamanlarda Mars'ta yapılan yeni keşifler ile gelecekte bu gezegende yaşanabilir bir ortam oluşturulma hedefine bir adım daha yaklaşıldı. Yapılan son araştırmaların ardından gezegenin zorlu iklimini taklit eden bir deney ortamı oluşturularak bu gezegenin yüzeyinde nasıl tarım yapılabileceğine dair yeni bulgular ortaya çıktı. Bu zorlu şartlar altında üremeyi başaran Kırmızı Kaliforniya Solucanlarının Mars'ta oluşturulabilecek yaşanabilir ortamın kahramanları olabilecekleri belirlendi.

Dünya üzerindeki yaşamın Mars’a taşınması, insanlık tarihinin en büyük adımlarından ve hayallerinden biri. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalarda komşu gezegende yaşam koşullarının uzun vadede mümkün olabilmesi için sürdürülebilir bir ortam yaratılması, bu bağlamda da sürekli gıda tedariğinin sağlanması şart. Mars'ın zorlu koşullarında tarımın yapılabilmesinin yolları araştırılırken, Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalar, kızıl gezegende bitkisel üretimin mümkün olabileceği yönünde yepyeni bir umut verdi.

Mars’ın zorlu koşullarının ve komşu gezenin toprak özelliklerinin canlandırıldığı deney ortamında üremeyi başaran solucanlar, bitkisel üretim için gerekli olan döngünün kurulabileceğini kanıtladı. NASA tarafından volkanik kayalar yardımıyla hazırlanan ve domuz gübresi ile karıştırılan "Yapay Mars toprağı"na yetişkin solucanlar bırakıldı. Toprakta bulunan organik maddeyi ayrıştıran solucanlar, bu ortamda hem çoğalabileceklerini hem de bitkiler için gerekli olan besinleri üretebileceklerini gösterdiler.


Solucanlarla Mars koşullarında yapılan deneyde marul bitkisinin gelişiminin sağlanmasının üzerine, "Worms for Mars" adıyla bir kitlesel fon kampanyası başlatıldı. 10 bin Euro destek hedefine ulaşması beklenen deneyde, ilerleyen dönemlerde farklı bitki türlerini de içeren ve daha sürdürülebilir toprak döngüsünü hedef alan yeni araştırmalar yapılmasının yolları aranacak.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.